Двамата проведоха среща на четири очи“ и поставиха началото на

...
 Двамата проведоха среща на четири очи“ и поставиха началото на
Коментари Харесай

Българският парламент инициира международна среща на високо равнище ЕС – Турция по въпросите на миграцията

 Двамата организираха среща на „ четири очи “ и сложиха началото на пленарни диалози във Великото Национално заседание на Турция. България поема ангажимент да бъде хазаин на среща, на която да бъдат разисквани въпроси свързани с миграцията, контрола на границите и облекчение на визовия режим за турски жители. Целта е срещата да възобнови процеса, който стартира през 2018 година във Варна, когато страната ни беше медиатор сред Европейски Съюз и Турция. Това разгласи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов в изказване пред медиите в турския парламент:

 

„ Затова аз поех един ангажимент да бъдем медиатори в България и да седнем най-сетне да си решим проблемите. И да решим общия ни проблем. Той е проблем както на Европа, по този начин и проблем на турската страна. Аз чувствам, че Европа е узряла към този момент и Турция е узряла, подготвена за дипломация, тя така и така води сериозна дипломация и на този стадий около тези войни. Разбира се сядайки на една маса да приказваме и за визовите проблеми. “

 

Председателят на Великото Национално заседание Мустафа Шентоп посочи от своя страна: „ Последователната публична позиция на Турция е, че миграцията е световен проблем, който касае целия свят, освен избрани страни и с господин Рашидов постигнахме единодушие, че в най-кратък период с присъединяване на представители на други сътрудници от парламентите на други страни да бъде проведена интернационална среща по въпросите на миграцията “.

 

Двамата ръководители Рашидов и Шентоп се оповестиха за задълбочаване на съдействието и солидарността сред двете страни изключително в този сложен интервал и показаха убеденост, че това ще способства за мира и благоденствието на района.

Пред медиите двамата обявиха, че сред България и Турция съществува сериозен капацитет за развиването на връзките във всяка една сфера от обществено-икономическия живот, посочи БНР.

 

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп изрази удовлетворение от срещата с Рашидов и напомни, че последното публично посещаване на ръководител на българския парламент е било през 2009 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР